2300 København S
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I brev modtaget den 10. august 2010 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Huslejenævnet har behandlet sagen efter boligreguleringslovens § 29 c, jf. lejelovens § 49. Lejer har indbragt sagen for huslejenævnet.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at nedsætte den aftalte leje til 34.200 kr., svarende til 950 kr. pr. m2 eksklusive vand og varme.
Lejenedsættelsen har virkning fra den 1. marts 2010.
Huslejenævnets afgørelse ændres i overensstemmelse hermed.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises til reglerne i lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje og renter senere end den 1. marts 2011 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har nedsat den aftalte leje fra 42.000 kr., svarende 1.167 kr. pr. m2, til 28.800 kr., svarende til 800 kr. pr. m2 eksklusive vand og varme.
Lejefastsættelsen er omfattet af reglerne i boligreguleringslovens kapitel IV A om småhuse.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen er det huslejenævnets opfattelse, at lejen væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Huslejenævnet har fundet, at en årlig leje på 28.800 kr. skønnes at svare til det lejedes værdi, jf. kriterierne i ovennævnte bestemmelse.
Huslejenævnet har på besigtigelsen konstateret, at lejemålet er udstyret med termovinduer og opvarmes med fjernvarme. Der er individuelle vandmålere. Køkkenet fremgår delvist nymoderniseret, idet der er over- og underskabe, træbordplade og Pergo-gulve. Der er komfur, emhætte samt køle-/fryseskab. Badeværelset fremstår nymoderniseret, og der er foretaget rumændring. Der er lagt vinyl på badeværelsesgul
vet og opsat fliser på væggene, og der er spots i loftet. Der er endvidere ny elektriske installationer. Lejemålet er 36 m2.
Ankegrunde:
Udlejer mener, at en leje på 800 kr. pr. m2 er for lav. Der er henvist til, at i kollegiet på den anden side af gaden er den månedlige leje 4.126 kr., svarende til 1.053 kr. pr. m2. Udlejer har anmodet ankenævnet om at godkende en tilsvarende leje.
Oplysninger i øvrigt:
Lejer har ikke indsendt kommentarer til sagen.
Ankenævnets begrundelse:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 10. januar 2011.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen er det ankenævnets opfattelse, at den aftalte leje på 1.167 kr. pr. m2 væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejemål med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet har vedtaget at fastsætte lejen skønsmæssigt til 34.200 kr., svarende til 950 kr. pr. m2.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål, men medlemmerne har taget udgangspunkt i deres kendskab til den omkostningsbestemte leje i området. Der er endvidere ved fastsættelsen af lejen taget hensyn til de forbedringer, der er udført i lejemålet.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten.
Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning.
Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger.
Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.