2200 København N
Lejens størrelse i småhuslejemål pr. 15. september 2008
I brev af 31. marts 2010 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Sagen er indbragt efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Huslejenævnet har behandlet sagen efter boligreguleringslovens § 29 c, jf. lejelovens § 49.
lejerforeningen har for lejer indbragt sagen for huslejenævnet.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at godkende den aftalte leje på 228.000 kr., svarende til 1.004 kr. pr. m2. Det aftalte depositum og den aftalte forudbetalte leje er tilsvarende godkendt. (Dissens).
Huslejenævnets afgørelse ændres i overensstemmelse hermed.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har nedsat den aftalte leje fra 228.000 kr., svarende til 1.004 kr. pr. m2, til 170.250 kr., svarende til 750 kr. pr. m2. Forudbetalt leje og depositum er tilsvarende nedsat.
Lejenedsættelsen har virkning fra den 15. september 2008.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen har nævnet fundet, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende, forbedrede lejemål med regulering af lejen efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Et flertal på to af huslejenævnets tre medlemmer har vedtaget at nedsætte lejen til 170.250 kr.
Et medlem stemte for at godkende en højere leje end fastsat af flertallet.
Ved bedømmelsen af lejen har nævnets medlemmer taget udgangspunkt i deres almindelige kendskab til det sædvanligt forekommende omkostningsbestemte lejeniveau i området for tilsvarende lejeforhold.
Ved besigtigelsen har huslejenævnet konstateret, at der er tale om en seks værelsers beboelseslejlighed. Lejligheden er udstyret med fjernvarme, termovinduer mod gadeside og forsatsvinduer mod gårdsiden.
Der er etableret et stort badeværelse med væghængt toilet, håndvask integreret i et stort underskab, bruseniche med glasvæv, gulvfliser samt el-spots i loftet. Der er gæstetoilet med væghængt toilet og håndvask samt vinylbelægning på gulv.
Endvidere er der etableret et stort spisekøkken med nyere køkkenelementer, der efter det oplyste er ca. to år gamle. Der er glaskeramisk kogeø, separat ovn og mikroovn/kombiovn samt opvaskemaskine.
I et lille separat rum med adgang fra køkkenet er der installeret vaskemaskine og tørretumbler. Der er opsat ell-spots i entre og gang samt etableret edb-stik i samtlige rum. Lejemålets installationer er nyrenoverede. Lejemålets areal er 227 m2.
Ankegrunde:
Udlejer har indsendt et byggeregnskab med bilag, da dette åbenbart ikke er modtaget i huslejenævnet. Udlejer har anmodet om, at dette tages med i betragtning ved fastsættelsen af lejen. Byggeregnskabet udviser udgifter på 1.875.000 kr.
Oplysninger i øvrigt:
lejerforeningen har gennemgået byggeregnskabet og mener ikke, at alle poster kan henføres til forbedringer. Man ønsker, at ankenævnet stadfæster huslejenævnets afgørelse.
Udlejer har ikke efterfølgende kommenteret lejerforeningens brev.
Ankenævnets begrundelse:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 10. januar 2011.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen har et flertal på tre af ankenævnets fem medlemmer vedtaget at godkende den aftalte leje. Det er flertallets opfattelse, at lejen ikke væsentligt overstiger lejen for tilsvarende lejemål, hvor lejen er reguleret efter omkostningsbestemt leje og som er forbedret i samme omfang, jf. boligreguleringslovens § 29 c. På denne baggrund har flertallet ikke fundet grundlag for at nedsætte lejen.
To af ankenævnets fem medlemmer stemte for at stadfæste huslejenævnets afgørelse, hvor der er godkendt en leje på 750 kr. pr. m2. Disse medlemmer fandt, at den aftalte leje væsentligt oversteg den leje, der betales for tilsvarende forbedrede lejemål, jf. lejelovens § 29 c.
Der gives afgørelse efter stemmeflertallet.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål ved afgørelsen, men medlemmerne har taget udgangspunkt i deres almindelige kendskab til den omkostningsbestemte leje i kvarteret. Derudover er der ved vurdering af lejen taget hensyn til de udførte forbedringsarbejder.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten.
Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning.
Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger.
Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.