1209 København K
5 huslejenævns afgørelse af 23. marts 2011
Lejens størrelse i småhuslejemål
I mail af 19. april 2011 har lejers advokat på vegne af lejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Huslejenævnets afgørelse er indbragt for ankenævnet efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Sagen blev indbragt for huslejenævnet af lejer v lejerforeingen og huslejenævnet behandlede sagen efter lejelovens § 106, nr. 1 sammenholdt med boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse. Dette medfører, at den aftalte leje pr. 1. marts 2010 på 84.000 kr. svarende til 750 kr. pr. m² er godkendt, og at lejen efter den aftalte stigning pr. 1. september 2010 er nedsat til 110.400 kr. svarende til 995 kr. pr. m².
De godkendte lejebeløb er eksklusive afsætning til indvendig vedligeholdelseskonto med inklusive vandudgifter. De særskilt opkrævede a conto vandbidrag skal derfor tilbagebetales til lejer.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje med tillæg af renter efter renteloven.
Der henvises til lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje senere end 1. februar 2012 anses som en overtrædelse af disse regler.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har godkendt den aftalte leje, som udgør 84.000 kr. svarende til 750 kr. pr. m².
Ifølge lejekontraktens § 11 stiger den årlige leje med virkning fra 1. september 2010 til 144.000 kr. svarende til 1.286 kr. pr. m². Huslejenævnet har nedsat den årlige leje til 110.400 kr. svarende til 995 kr. pr. m² med virkning fra 1. september 2010.
Efter besigtigelsen er nævnet af den opfattelse, at den aftalte leje på genudlejningstidspunktet ikke væsentlig overstiger den leje, der gælder for tilsvarende blandede lejemål i private udlejningsejendomme, hvor leje er reguleret og fastsat efter reglerne i kapitel II-IV om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Det er endvidere huslejenævnets opfattelse, at den aftalte leje efter stigningen pr. 1. september 2010 væsentlig overstiger den leje, der gælder for tilsvarende blandede lejemål, hvor lejen er reguleret efter reglerne om omkostningsbestemte leje, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c. Nævnet finder, at en leje på 995 kr. pr. m² ikke overstiger lejen for tilsvarende lejemål, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
På besigtigelsen har nævnet konstateret, at lejemålet er opvarmet ved fjernvarme og forsynet med koblede vinduer. Køkkenet er indrettet efter 1973(15. alm. vurdering) og udstyret med komfur, emhætte, køle/fryseskab samt vaskemaskine. Badeværelset er ligeledes indrettet efter 1973 med vinyl på gulvet og ca. halvdelen af væggene og med bruseplads. El-installationer er delvis forbedret. Ifølge kontrakten anvendes lejemålet til beboelse og kontor. Erhvervsdelen anvendes til kontor for det underliggende erhverv (en bar). Nævnet har lagt til grund, at lejemålet er 112 m² hvoraf 20 m² er beliggende mod gaden med adgang fra repos og anvendes til erhverv.
Ankegrunde
lejers advokat har på lejers vegne anført, at sagen ankes, og at han vil vende tilbage med en uddybning af anken. Advokaten har ikke efterfølgende indsendt yderligere materiale til sagen.
Udlejer har i mail af 31. oktober 2011 kommenteret lejers anvendelse af lejemålet.
Øvrige oplysninger i sagen:
Ankenævnet har sendt advokatens brev til høring hos udlejer ved brev af 5. maj 2011.
Ankenævnets begrundelse og bemærkninger:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 31. oktober 2011.
Efter gennemgang af det indsendte materiale og en drøftelse af sagen har ankenævnet ikke fundet grundlag for at nedsatte de lejebeløb, som er godkendt af huslejenævnet.
Det er ankenævnets opfattelse, at den aftalte leje ikke væsentlig overstiger lejen for tilsvarende blandede lejemål af samme standard, hvor lejen er fastsat og reguleret efter reglerne i kapitel II-IV om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Det er ankenævnet opfattelse, at lejen efter den aftalte stigning pr. 1. september 2010 på 1.286 kr. pr. m² væsentlig vil overstige lejen for tilsvarende lejemål, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c. Ankenævnet finder endvidere ikke, at den godkendte leje på 995 kr. pr. m² væsentlig overstiger lejen for tilsvarende lejemål, hvor lejen er reguleret efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6 kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.