2400 København NV
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I brev af 14. juni 2011 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Sagen er indbragt efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1.
Lejer har indbragt sagen for huslejenævnet.
Sagen er behandlet efter lejelovens § 106, nr. 1, jf. boligreguleringslovens § 29 c og lejelovens § 49.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har efter omstændighederne vedtaget at betragte anken som rettidigt indbragt og derfor realitetsbehandlet sagen.
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse.
Dette medfører, at den godkendte leje udgør 40.500 kr., svarende til 750 kr. pr. m2.
Herudover kan opkræves à conto bidrag til varme, elektricitet og gas.
Depositum er ligeledes nedsat til 10.125 kr., svarende til tre måneders godkendt leje.
Lejenedsættelsen har virkning fra lejemålets indgåelse den 1. april 2010, og udlejer har pligt til at betale for meget betalt leje og depositum tilbage til lejeren med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises til lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje, depositum og renter senere end den 1. maj 2012 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har vedtaget at nedsætte den aftalte leje fra 70.200 kr., svarende til 1.300 kr. pr. m2, til 40.500 kr., svarende til 750 kr. pr. m2.
Herudover kan opkræves à conto varmebidrag. Depositum er tilsvarende nedsat.
Efter besigtigelsen er huslejenævnet af den opfattelse, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II – IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jr. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Nævnet har herefter vedtaget alene at godkende en årlig leje på 40.500 kr., svarende til 750 kr. pr. m2, som nævnet finder er i overensstemmelse med det lejedes værdi efter de ovennævnte kriterier.
Huslejenævnet har på besigtigelsen konstateret, at lejemålet er opvarmet ved fjernvarme og forsynet med termoruder.
Der er et nyere, delvist moderniseret køkken (2006) med gaskomfur, emhætte og køle-/fryseskab. Der er endvidere et ældre flisebadeværelse med bruseniche, toilet, håndvask og indbygget spejl. Der er for nylig udskiftet faldstamme.
Derudover er der dørtelefon og altan i lejemålet.
Nævnet har bemærket, at der er fræset elektricitet ind i væggene, og at udlejer har stillet et garderobeskab i soveværelset, som lejer kan benytte. Lejemålets bruttoetageareal er 54 m2.
Ankegrunde:
Udlejer har ønsket en ny vurdering af lejen. Det er oplyst, at udlejer ikke har modtaget afgørelsen fra huslejenævnet.
Det oplyses i indbringelsen af sagen, at udlejer ved en fejl fik en afgørelse vedrørende en anden ejendom og derfor ringede til huslejenævnet. Huslejenævnet svarede, at udlejer skulle vente på sin egen afgørelse.
Denne kom imidlertid aldrig med posten. Udlejer har efterfølgende ringet til huslejenævnet, som herefter har mailet afgørelsen til udlejer den 7. juni 2011.
Udlejer finder, at den godkendte leje er langt lavere end det niveau, hvor det er muligt at finde en tilsvarende lejlighed.
Oplysninger i øvrigt:
Lejeren har ikke indsendt kommenterer til sagen.
Ankenævnets begrundelse:
Ankenævnet har vedtaget efter omstændighederne at betragte sagen indbragt for rettidigt. Ankenævnet har lagt til grund, at udlejer ikke har fået afgørelsen fra huslejenævnet før den 7. juni 2011, og da udlejer har indbragt sagen den 14. juni 2011 er denne indbragt inden 4 uger efter modtagelsen af afgørelsen, jf boligreguleringslovens §44..
Ankenævnet har derfor vedtaget at realitetsbehandle sagen.
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 23. januar 2012.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen har ankenævnet vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse.
Det er således ankenævnets opfattelse, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejemål af samme standard, hvor lejen er reguleret efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet har endvidere ikke fundet grundlag for at godkende en højere leje end fastsat af huslejenævnet, idet ankenævnet finder, at den godkendte leje svarer til lejen for tilsvarende lejemål, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten.
Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning.
Stævningen indleveres til: Retten på Frederiksberg, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger.
Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag