2200 København N
Lejens størrelse i udlejet andelslejlighed
I brev af 5. december 2011 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Huslejenævnets afgørelse er indbragt for ankenævnet efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Sagen blev indbragt for huslejenævnet af lejerforeningen for lejerne og huslejenævnet behandlede sagen efter lejelovens § 106, nr. 1 sammenholdt med boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse. Dette medfører, at den aftalte leje er nedsat fra 84.000 kr. svarende til 1.448 kr. pr. m² til 37.700 kr. svarende til 650 kr. pr. m². Herudover kan opkræves varmebidrag, tv-modtagelse, Internet, gas og elektricitet.
Lejenedsættelsen har virkning fra 16. august 2010.
Udlejer er forpligtet til at tilbagebetale for meget betale leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har nedsat den aftalte leje fra 84.000 kr. svarende til 1.448 kr. pr. m² til 37.700 kr. 650 kr. pr. m². Herudover kan opkræves varmebidrag, tv-modtagelse, Internet, gas og el.
Lejen er nedsat med virkning fra aftalens indgåelse den 16. august 2010.
Efter det under besigtigelsen konstaterede er nævnet af den opfattelse, at lejen væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejemål med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II – IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jr. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Nævnet har besluttet alene at godkende en årlig leje stor 37.700 kr., hvilken leje efter nævnets opfattelse skønnes at svare til det lejedes værdi, jf. de nævnte kriterier i boligreguleringslovens § 29 c.
Da sagen er indbragt for nævnet inden et år efter, at lejen første gang skulle betales, har lejenedsættelsen virkning fra lejemålets begyndelse, jf. boligreguleringslovens § 17.
Nævnet har på besigtigelsen konstateret, at lejemålet opvarmes ved fjernvarme. Der er termovinduer. Der er sat et badetårn på ejendommen, hvor der er indrettet brusebadeværelse med bruseniche og fliser på gulv og vægge. Der er et nyere køkken med gaskomfur og køle-/fryseskab. Lejemålets areal er 58 m².
Ankegrunde:
Udlejer er uenig i afgørelsen. Det er oplyst, at den godkendte leje ikke dækker udlejers egne omkostninger. Udlejer efterspørger nævnets sammenligningsgrundlag og mener i øvrigt, at nævnets satser er forældede. Udlejer har endelig henvist til lejen i to lejemålet i samme gade, hvor udlejer kan dokumentere, at lejen er noget højere end 3.141,66 kr.
Øvrige oplysninger i sagen:
lejerforeningen har på vegne af lejer anmodet ankenævnet om at stadfæste den godkendte leje. Foreningen har henvist til sammenligningslejemål, idet der er indsendt en liste over huslejenævnsafgørelse i syv ejendomme på Nørrebro.
Ankenævnets begrundelse og bemærkninger:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 23. april 2012.
På baggrund af indtrykkene fra besigtigelsen samt efter en drøftelse af sagen, finder ankenævnet, at en årlig leje på 84.000 kr., svarende til 1.448 kr. pr. m² væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af boligreguleringslovens kap. II – IV, og hvor lejen er reguleret efter boligreguleringslovens § 7 (omkostningsbestemt leje), jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet kan tiltræde huslejenævnets nedsættelse af lejen til 37.700 kr. , svarende til 650 kr. pr. m², idet dette beløb ikke findes at overstige en leje vurderet efter ovennævnte kriterier.
Det bemærkes, at ankenævnet ikke har anvendt konkrete sammenligningslejemål, men at medlemmerne har taget udgangspunkt i deres almindelige kendskab til det sædvanligt forekommende omkostningsbestemte niveau for tilsvarende ejendomme i området og med lejemål af samme standard. Ankenævnet har således ved fastsættelsen af lejen taget hensyn til de forbedringer, der er foretaget i lejemålet.
Lejer har indbragt sag om lejens størrelse for huslejenævnet inden ét år efter lejemålets begyndelse. Udlejer har derfor pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje fra lejemålets begyndelse med tillæg af renter, jf. boligreguleringslovens § 17, stk. 2 og 3.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6 kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag