2700 Brønshøj
Ved brev af 10. november 2011 samt brev af 25. november 2011 har lejeren indbragt sag om manglende vedligeholdelse til nævnet.
Sagen er behandlet i medfør af almenlejelovens § 30.
Udlejer/ boligforeningen er orienteret om sagen.
Nævnet har besigtiget lejemålet den 24. april 2012 og har på et møde truffet følgende
Afgørelse
Nævnet har vedtaget ikke at give udlejer pålæg om at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Baggrund og begrundelse
Ifølge almenlejelovens § 30 kan nævnet pålægge udlejer at udføre bestemte vedligeholdelsesarbejder.
Ifølge lejekontrakten er lejeforholdet begyndt den 14. juli 1982.
Lejer har gjort gældende, at lejemålet lider af følgende vedligeholdelsesmangler:
1. For ca. 20 år siden: Vandskade i ”det lille værelse”.
2. Manglende reetablering ved nedtagning af kakkelovne og kamin.
3. 2002-2007: Stoppet toilet med oversvømmelse af toiletvand i lejlighedens gangareal til følge. Lejer anfører endvidere, at årsagen har været fejlinstallerede toiletter. Om gulvet anfører lejer, at der blev lagt nyt gulv ovenpå alt skidtet, og at gulvet i gangen var helt ødelagt på grund af myreangreb, hvilket udlejer ikke ville hjælpe med.
4. 2002: Akvarium hos overbo forårsager vandskade i lejlighedens to stuer, herunder fløjdøre, gulve, vægge og stikkontakter i gangen og stuen samt i tilstødende stue.
5. Januar 2007: Vandskade i køkken på grund af køkkenvask. Lejer anfører, at der var vand helt op til panelerne, i køkkenskabe m.v., og at slammet og urinen kom fra overboen.
6. ”Senest”: Manglende varmt vand og afløb i køkkenet stoppet.
7. Skimmelsvamp i kælderen.
8. Lejer havde i forbindelse med sagens behandling gjort gældende, at der var problemer med faldstammen, men oplyste siden, at forholdet var udbedret.
9. Blandingsbatteri i bad.
10. Der er ”gulvkoldt” i lejligheden. Kun en radiator i stuen, selvom der er to vinduer.
Udlejer har ikke fremsat skriftlige bemærkninger til sagen.
Nævnet har besigtiget lejligheden. Til stede var lejer og repræsentanter for udlejer.
Ad 1) På besigtigelsen kunne nævnet konstatere, at loftet i det lille værelse bobler efter vandskaden. Det noteres, at lejer ikke hæfter herfor ved fraflytning. Nævnet er dog af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at pålægge udlejer at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Ad 2) På besigtigelsen kunne nævnet konstatere, at gulvene ikke var udbedrede ved kakkelovnene (der er ikke lakeret). Det noteres, at lejer ikke hæfter for udbedringen af gulvene ved kakkelovnene ved fraflytning. Nævnet er af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at give udlejer pålæg om at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Ad 3) Nævnet bemærker, at forholdet må anses for udbedret.
Ad 4) På besigtigelsen kunne nævnet konstatere, at der er vandskade (malingen skaller af) på gerigter ved dør mellem de to stuer. Det noteres, at lejer ikke hæfter herfor ved fraflytning. Nævnet er dog af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at pålægge udlejer at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Ad 5) Nævnet er efter besigtigelsen af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at pålægge udlejer at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Ad 6) Forholdet at forholdet må anses for udbedret.
Ad 7) Udlejer bekræftede, at der var problemer med svamp i kælderen, at udlejer løbende udbedrede, og at der ikke var svamp nu.
Ad 9) Lejer oplyste, at vandet bliver skoldende, når andre i ejendommen også bruger vand. Udlejer oplyste, at udlejer er klar over, at der er problemer med styringen af det varme vand, og at udlejer er i gang med at løse problemet. Nævnet noterede dette, og er herefter af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at give udlejer pålæg.
Ad 10) Udlejer bekræftede, at der er fodkoldt i lejlighederne. Bygningen er gammel, men man har forsøgt at efterisolere nogle af stuelejlighederne. Udlejer oplyste endvidere, at udlejer planlægger, at der skal komme en varmekonsulent og kigge på lejligheden. Nævnet er af den opfattelse, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at give udlejer pålæg om at udføre vedligeholdelsesarbejder.
Klagevejledning
Hver af parterne kan klage over denne afgørelse til boligretten, jf. almenlejelovens § 106, stk. 1.
Hvis en af parterne ønsker at klage, skal der sendes en stævning til boligretten senest 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen.
Ved beregning af fristen ses bort fra juli måned. Boligrettens adresse er: Boligretten, Retten på Frederiksberg, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg.
Beboerklagenævnet er ikke part i en eventuel boligretssag, men nævnet vil gerne orienteres om en eventuel klage og resultatet af retssagen.