2500 Valby
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I brev modtaget den 12. juli 2010 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Sagen er indbragt efter boligreguleringslovens § 44. stk. 1.
Huslejenævnet har behandlet sagen efter boligreguleringslovens § 29 c, jf. lejelovens § 49.
en lejerforening har på vegne af lejerne anmodet nævnet om at tage stilling til lejens størrelse.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at nedsætte den årlige leje fra 76.800 kr., svarende til 1.567 kr. pr. m2, til 41.650 kr., svarende til 850 kr. pr. m2.
Beløbet inkluderer udgifter til beboerrepræsentationen.
Huslejenævnets afgørelse ændres i overensstemmelse hermed.
Lejenedsættelsen har virkning fra lejemålets begyndelse den 1. januar 2009.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises til reglerne i lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje og renter senere end den 1. maj 2011 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har vedtaget at nedsætte den aftalte leje fra 76.800 kr., svarende til 1.567 kr. pr. m2, til 34.300 kr., svarende til 700 kr. pr. m2, inklusive udgifter til beboerrepræsentation.
Efter besigtigelse er det nævnets opfattelse, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Nævnet har vedtaget at nedsætte lejen til 700 kr. pr. m2, hvilken leje efter nævnets opfattelse skønnes at svare til det lejedes værdi, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c. Nævnet har bemærket, at den godkendte leje er eksklusive acontovarme, vand, gas samt antennebidrag, men inklusive bidrag til beboerrepræsentationen.
På besigtigelsen har nævnet konstateret, at lejemålet opvarmes med fjernvarme og er forsynet med termoruder. Der er et nyere elementkøkken med komfur, emhætte, køle-/fryseskab samt opvaskemaskine.
Der er et oprindeligt flisebadeværelse med brusearrangement. Der er endvidere en fransk altan. Til ejendommen hører et pænt grønt område med grillarrangement, kælderrum samt fælles vaskeri i kælderen. Lejemålets areal er 49 m2.
Ankegrunde:
Udlejer har forespurgt ankenævnet, hvornår den nyere lejer er kommet ind i sagen. Udlejer ved godt, at han har boet i lejemålet, men ved sagens begyndelse var der et mellemværende mellem udlejer og oprindelige lejer. Udlejer har endvidere indsendt oplysninger om sine egne udgifter vedrørende lejemålet.
Oplysninger i øvrigt:
Lejer har under ankesagen indsendt en fuldmagt. Det fremgår af kontrakten, at lejemålet er udlejet til begge lejerne.
lejerforeningen har under sagen anmodet ankenævnet om at stadfæste afgørelsen.
Ankenævnet skal indledningsvis bemærke, at begge lejere er anført på kontrakten. Lejerforeningen har i første omgang indbragt sagen for huslejenævnet for den ene lejer og under sagen i brev af 5. januar 2010 meddelt, at også den anden lejer er omfattet af sagen.
Huslejenævnet har derfor truffet afgørelse for begge lejerne. Derfor omfatter ankenævnets afgørelse tillige begge lejere.
Ankenævnets begrundelse:
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen finder ankenævnet, at den aftalte leje væsentligt overstiger lejen for tilsvarende lejemål, der er udlejet efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet har efter besigtigelsen fundet, at en leje på 850 kr. pr. m2 svarer til lejen for tilsvarende forbedrede lejemål, der er udlejet efter ovennævnte kriterier.
Ankenævnet skal bemærke, at udlejers egne udgifter, herunder renter og afdrag på kreditforeningslån, ikke har betydning for fastsættelsen af lejen.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål, men har taget udgangspunkt i medlemmernes almindelige kendskab til den omkostningsbestemte leje i området for tilsvarende lejemål. Der er endvidere ved fastsættelsen af lejen taget hensyn til de forbedringer, der er udført i lejemålet.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten.
Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning.
Stævningen indleveres til: Retten på Frederiksberg, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger.
Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.