2200 København N
Lejens størrelse i udlejet andelslejlighed
I mail af 31. august 2010 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Sagen er indbragt efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Huslejenævnet har behandlet sagen efter boligreguleringslovens § 29 c, jf. lejelovens § 49.
Huslejeservice har for lejer indbragt sagen for huslejenævnet.
Afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse. Dette medfører, at den godkendte leje udgør 45.900 kr., svarende til 850 kr. pr. m2 inklusive vand.
Lejenedsættelsen har virkning fra aftalens indgåelse den 13. juni 2009.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har nedsat den aftalte leje fra 69.700 kr., svarende til 1.290 kr. pr. m2, til 45.900 kr., svarende til 850 kr. pr. m2.
Efter en besigtigelse har huslejenævnet fundet, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af reglerne i kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7. (Omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c).
Nævnet har vedtaget at nedsætte lejen til 45.900 kr. eksklusive varmebidrag. Den godkendte leje inkluderer udgiften til vand, idet der ikke er individuelle målere i lejemålet.
Nævnet har på besigtigelsen konstateret, at der er tale om en etværelses lejlighed med køkken/alrum. Lejemålet opvarmes med fjernvarme og er forsynet med termovinduer. Køkkenet er renoveret og forsynet med køle-/fryseskab, emhætte, opvaskemaskine, komfur med keramisk glasplade og ovn. Der er etableret et badeværelse med toilet, håndvask og bruseniche med forhæng samt klinker på gulvet og vægfliser. De elektriske installationer er nyrenoverede, og der er installeret vaskemaskine. Endelig er der ny gulvbelægning i lejemålet. Lejemålet er 54 m2.
Ankegrunde:
Udlejer har oplyst, at den aftalte leje er sat ud fra et skøn. Lejen ligger under de faktiske udgifter. Herudover har udlejer henvist til, at han også skal betale forrentning på sit lån optaget i forbindelse med købet af andelsboligen.
Oplysninger i øvrigt:
Lejer har ikke indsendt kommentarer til sagen.
Ankenævnets begrundelse:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 21. februar 2011.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen er det ankenævnets opfattelse, at den aftalte leje væsentligt overstiger lejen for tilsvarende lejemål med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af reglerne i kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29.
Ankenævnet har endvidere ikke fundet grundlag for at godkende en højere leje end fastsat af huslejenævnet.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål, men der er taget udgangspunkt i medlemmernes kendskab til den omkostningsbestemte leje i området for tilsvarende, forbedrede lejemål. Det bemærkes i øvrigt, at udlejers faktiske udgifter, herunder udgifter til lån, ikke har betydning for lejens fastsættelse.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.