2200 København N
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I brev af 22. januar 2011 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Huslejenævnets afgørelse er indbragt for ankenævnet efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Sagen blev indbragt for huslejenævnet af lejeren og huslejenævnet behandlede sagen efter lejelovens § 106, nr. 1 sammenholdt med boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse.
Dette medfører, at den årlige leje nedsættes fra 66.000 kr. til 44.200 kr., svarende til 850 kr. pr. m². Denne leje er inklusive hensættelser til konto for indvendig vedligeholdelse af lejemålet, men eksklusive varme, varmt vand og el.
Lejenedsættelsen har virkning fra den 1. august 2009.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale lejeren for meget betalt leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises desuden til reglerne i lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje, depositum, forudbetalt leje og renter efter den 1. maj 2011 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet konstaterede, at lejemålet er en udlejet ejerlejlighed og nedsatte den årlige leje fra 66.000 kr. til 44.200 kr. med virkning fra 1. august 2009 efter kriterierne i boligreguleringslovens 29 c.
Af sagen fremgår, at lejemålet er overtaget den 1. august 2009. Udover den aftalte årlige leje på 66.000 kr. betales a conto bidrag til varme og varmt vand med 720 kr. om måneden. Forbrug af el og gas afregnes særskilt af lejer. Lejen er inklusive ret til at benytte vaskekælder, cykelkælder, gårdareal og lokalt IT-netværk. Lejer betaler som engangsbeløb 250 kr. for eventuel midlertidig tilslutning. Lejemålet er tidsbegrænset til den 31. juli 2011.
Efter besigtigelse af lejemålet den 7. december 2010 noterede huslejenævnet, at der er tale om en toværelses beboelseslejlighed. Lejligheden er udstyret med fjernvarme, termovinduer, lille badeværelse med toilet, håndvask, bruser, ventilation, vinylbelægning på gulv samt malede vægge. Endvidere er der etableret elementkøkken med gaskogeø med fem blus, emfang, køle-/fryseskab og trægulv. Køkkenet er efter det oplyste fra 2004.
Ankegrunde:
Udlejer gør gældende, at lejen ligger lidt under gennemsnittet for tilsvarende lejemål ifølge boligportalen.dk og er af den opfattelse, at den aftalte leje er korrekt.
Videre anføres, at det er lejer, der skal løfte bevisbyrden for at lejen er for høj. Der henvises til domspraksis.
Herudover bemærker udlejer, at den af huslejenævnet godkendte leje medfører betydelige tab for udlejer, samt at lejer har fået det fulde depositum retur, selvom om udlejer anvendte flere timer på rengøring.
Øvrige oplysninger i sagen:
Sagen har været forelagt lejer, der har meddelt, at han er enig med huslejenævnets afgørelse og bemærker, at lejemålet var bedre rengjort ved fraflytning end ved indflytning.
Ankenævnets begrundelse og bemærkninger:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 9. marts 2011.
Indledningsvis bemærkes, at det af lejekontrakten fremgår, at det ikke er aftalt, at lejer har pligten til indvendig vedligeholdelse af lejemålet.
På baggrund af indtrykkene fra besigtigelsen samt efter en drøftelse af sagen, finder ankenævnet, at en årlig leje på 66.000 kr. inklusive hensættelser på konto for indvendig vedligeholdelse , svarende til 1.269 kr. pr. m² væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af boligreguleringslovens kap. II – IV, og hvor lejen er reguleret efter boligreguleringslovens § 7 (omkostningsbestemt leje), jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet kan tiltræde, at huslejenævnet har nedsat denne leje til 44.200 kr., svarende til 850 kr. pr. m², idet dette beløb findes at svare til det lejedes værdi efter ovennævnte kriterier.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål, men at medlemmerne har taget udgangspunkt i deres almindelige kendskab til det sædvanligt forekommende omkostningsbestemte niveau for tilsvarende ejendomme i området.
Da lejer er fraflyttet og fraflytningsopgørelsen, efter det oplyste, er afsluttet, er det ikke relevant at nedsætte depositum.
Lejer har indbragt sag om lejens størrelse for huslejenævnet inden 1 år efter lejemålets begyndelse. Udlejer har derfor pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje fra lejemålets begyndelse med tillæg af renter, jf. boligreguleringslovens § 17, stk. 2 og 3.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6 kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.