2300 København S
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I brev af 14. december 2010 har udlejer ved en advokat indbragt ovennævnte afgørelse.
Huslejenævnets afgørelse er indbragt for ankenævnet efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Sagen blev indbragt for huslejenævnet efter boligreguleringslovens § 29 c, jf. lejelovens § 49.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse. Dette medfører, at den aftalte leje er nedsat fra 78.000 kr., svarende til 1.219 kr. pr. m2, til 51.850 kr., svarende til 810 kr. pr. m2.
Lejenedsættelsen har virkning fra lejemålets begyndelse den 1. maj 2009.
Nedsættelsen af lejen medfører, at depositum nedsættes fra 19.500 kr. til 12.962,50 kr., svarende til tre måneders godkendt leje, og forudbetalt leje nedsættes fra 6.900 kr. til 4.321 kr., svarende til én måneds godkendt leje.
Udlejer har pligt til at tilbagebetale lejeren for meget betalt leje, depositum, forudbetalt leje med tillæg af renter efter renteloven fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises til reglerne i lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje, depositum, forudbetalt leje og renter efter den 1. august 2011 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Nævnets flertal har nedsat lejen fra 78.000 kr. til 51.850 kr. Et medlem stemte for at godkende 44.800 kr. (700 kr. pr. m2).
Nævnet har nedsat depositum og forudbetalt leje tilsvarende. Nævnet har endvidere truffet afgørelse om, at lejeren skal hæfte for hele regningen til el-selskabet. Vedrørende opsigelsesvarslet og tidsbegrænsningen har nævnet meddelt, at man ikke har kompetence til at tage stilling til disse spørgsmål. En tvist herom henhører under domstolene.
Nævnet har på besigtigelsen konstateret, at der er moderniseret køkken med komfur med gasblus, mikrobølgeovn, køle-/fryseskab, trægulv, overskab og underskab samt køkkenbordplade af træ. Der er nyere flisebadeværelse med væghængt toilet, håndvask, spejl, bruseniche og fliser på gulvet. Lejemålet er opvarmet med fjernvarme og forsynet med termoruder. Nævnet har lagt til grund, at lejemålet er 61 m2.
Ankegrunde:
Udlejers advokat har anmodet ankenævnet om at fastholde den aftalte leje, subsidiært at godkende et mindre beløb, der dog er højere end fastsat af huslejenævnet.
Udlejer har under sagen tilføjet, at lejemålets areal ifølge BBR-registeret er 64 m2 og ikke 61 m2 som anvendt af huslejenævnet.
Oplysninger i øvrigt:
Lejeren har i mail af 19. januar 2011 anført, at lejen bør være lavere end fastsat af huslejenævnet. Lejer ønsker kompensation for 20 dage i november 2010, hvor badeværelset ikke kunne bruges på grund af rør-udskiftninger i ejendommen. Loftet og udluftningen er endnu ikke retableret.
Ankenævnets begrundelse og bemærkninger:
Ankenævnet skal bemærke, at lejers mail af 19. januar 2011 er fremsendt efter ankefristens udløb, hvorfor ankenævnet har afvist at tage stilling til lejers påstande.
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 11. april 2011.
Ankenævnet har vedtaget at anvende et areal på 64 m2 for lejemålet, idet det er dette areal, der fremgår af BBR-registeret.
Efter en gennemgang af sagen samt en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen finder ankenævnet, at en årlig leje på 78.000 kr., svarende til 1.219 kr. pr. m2, væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand, omfattet af boligreguleringslovens kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7. (Omkostningsbestemt leje), jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnet har ikke fundet grundlag for at godkende en højere leje end fastsat af huslejenævnet, idet den godkendte leje findes at svare til det lejedes værdi vurderet efter ovennævnte kriterier.
Det bemærkes, at ankenævnet ikke har anvendt konkrete sammenligningslejemål, men medlemmerne har taget udgangspunkt i deres almindelige kendskab til den omkostningsbestemte leje for tilsvarende lejemål i området af samme standard.
Depositum og forudbetalt leje er hver nedsat til beløb, svarende til henholdsvis tre måneders og én måneds godkendt leje, jf. lejelovens § 34.
Da lejeren har indbragt sag om lejens størrelse for huslejenævnet inden et år efter lejemålets begyndelse, har udlejeren pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje fra lejeaftalens indgåelse med tillæg af renter, jf. boligreguleringslovens § 17, stk. 2 og 3.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Københavns Byret, Domhuset, Nytorv, 1450 København K.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.