Sendt 8. oktober 2020til parterne
x, 6000 Kolding
Mod
x, x 5, 5250 Odense SV
Udlejer anmoder nævnet tage stilling til forbrugsregnskab for 2019, da lejer har gjort indsigelse.
Lejers indsigelse drejer sig om forbrugets størrelse. Argumenter:
- Forbrug i november og december 2018 kr. 784,00.
- Har kun været i lejligheden 1/1-2/3 2019.
Beslutning Beboerklagenævnet den 01-10-2020
AFGØRELSE
Forbrugsregnskabet for 2019 godkendes ikke. Udlejer mister sin ret til at kræve tillægsbetaling.
KLAGEVEJLEDNING
Nævnets afgørelse kan af hver af parterne indbringes for boligretten ved at indlevere en stævning til Retten i Kolding, Civilretten senest 4 uger efter modtagelse af denne afgørelse. Boligretten kan efter ansøgning inden 1 år undtagelsesvis tillade, at sagen indbringes efter fristen. Vejledning kan findes på domstol.dk eller ved henvendelse til retten.
Nævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til nævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Nævnet skal ikke medindstævnes, da kun lejer og udlejer er part i en eventuel retssag.
Sekretariatet anmoder venligst om at blive underrettet, hvis afgørelsen påklages og modtager gerne underretning om resultatet af retssagen.
BEGRUNDELSE
Nævnet har af egen drift påset, at formkrav og frister er iagttaget, jfr. almenlejelovens § 56.
Almenlejelovens § 54 angiver, hvordan udgifterne skal fordeles mellem lejerne. Dette kan ske efter fordelingsmålere eller efter bruttoetageareal eller rumfang for så vidt angår varmeudgifter eller efter antal og art af haner og antal værelser for så vidt angår varmt vand.
Nævnet har lagt til grund, at udlejer har valgt at fordele ejendommens forbrug efter målere.
Nævnet har lagt til grund, at lejemålets målere ikke er blevet aflæst ved lejemålets ophør, og at lejers forbrug er beregnet ved hjælp af graddage og kalenderdage for henholdsvis varme- og vandforbrug.
Nævnet har lagt til grund, at målerne har været tilgængelige for aflæsning, og at den manglende aflæsning ikke skyldes lejers forhold.
Nævnet finder, at der ikke er sket en korrekt fordeling af udgiften. Da udlejer ikke har fremsendt gyldigt regnskab, mister udlejer sin ret til at kræve tillægsbetaling, jfr. almenlejelovens § 58, stk. 1.
Sagsfremstilling
Den 1. november 2018 begynder lejeforholdet. Af kontrakten fremgår:
- Areal 32 m2 – ungdomsbolig.
- A conto forbrug kr. 355,00.
Af CPR fremgår, at lejer er fraflyttet 5. marts 2019. Ny lejer er tilflyttet 6. september 2019.
Den 20. april 2020 omdeles regnskabet:






Den 6. maj 2020 gør lejer indsigelse mod regnskabet:

Brunata har ikke fundet anledning til at ændre regnskabet på baggrund af følgende:
- Målerne er aflæst 16.12.2019 – der konstateredes ingen fejl eller mangler ved målerne.
- Målerne er ikke aflæst ved lejers fraflytning – forbruget er fordelt på baggrund af graddage/kalenderdage.
- Der er ikke aflæsninger på månedsbasis.
- Der er registreret et højt kold vands forbrug
Den 19. juni 2020 indbringes sagen.
Retsgrundlag
Almenlejelov
§ 53
Forbrugsregnskabet skal udformes således, at det fremgår, hvor stor en del af den enkelte lejers samlede udgift der vedrører varme og varmt vand, herunder udgifter, som følger af lov om fremme af energibesparelser i bygninger eller § 129, stk. 4, i lov om almene boliger m.v., og hvor stor en del der vedrører vand henholdsvis køling. For hver af de tre udgiftstyper skal det ligeledes fremgå, hvorledes lejerens andel af de samlede udgifter er beregnet. Regnskabet skal endvidere indeholde oplysning om tidspunktet for udlejerens modtagelse af endelig afregning, jf. § 56, stk. 1, samt om lejernes adgang til at gøre indsigelse, jf. § 56, stk. 3. Indeholder regnskabet ikke disse oplysninger, er det ugyldigt.
§ 54
Fordelingen af udgifterne til varme og de udgifter, som følger af lov om fremme af energibesparelser i bygninger, mellem lejerne sker efter udlejerens bestemmelse på grundlag af sædvanlige beregningsregler, enten efter egnede varmefordelingsmålere eller efter bruttoetageareal eller rumfang. Udgifter til betaling af de ydelser, der er nævnt i § 129, stk. 4, i lov om almene boliger m.v., fordeles på lejemålene i ejendommen efter bruttoetageareal.
Stk. 3. Fordelingen af udgifterne til varmt vand mellem lejerne sker efter udlejerens bestemmelse enten efter antallet og arten af varmtvandshaner samt antallet af værelser eller efter egnede varmtvandsfordelingsmålere.
§ 56
Forbrugsregnskabet skal være kommet frem til lejerne senest 4 måneder efter regnskabsårets udløb. Indeholder regnskabet udgifter vedrørende varme, som leveres fra et kollektivt varmeforsyningsanlæg, skal regnskabet være kommet frem til lejerne senest 3 måneder efter, at udlejeren har modtaget endelig afregning vedrørende forbruget af varme og varmt vand fra varmeforsyningsanlægget, såfremt dette tidspunkt er senere end fristen efter 1. pkt. Indeholder regnskabet alene udgifter vedrørende forsyning med vand samt udgifter, som følger af lov om fremme af energibesparelser i bygninger, skal regnskabet være kommet frem til lejerne senest 3 måneder efter, at udlejeren har modtaget endelig afregning vedrørende forbruget af vand fra kommunen eller vandværket, såfremt dette tidspunkt er senere end fristen efter 1. pkt. Indeholder regnskabet alene udgifter vedrørende forsyning med køling, som leveres af et kollektivt forsyningsanlæg, og udgifter, som følger af lov om fremme af energibesparelser i bygninger, skal regnskabet være kommet frem til lejerne, senest 3 måneder efter at udlejeren har modtaget endelig afregning vedrørende forbruget af køling fra forsyningsanlægget, såfremt dette tidspunkt er senere end fristen efter 1. pkt.
Stk. 3. Lejeren kan skriftligt gøre indsigelse mod forbrugsregnskabet senest 6 uger efter modtagelsen af regnskabet. Indsigelsen skal indeholde meddelelse om, på hvilke punkter regnskabet ikke kan godkendes. Udlejeren skal da indbringe sagen for beboerklagenævnet senest 6 uger efter lejerfristens udløb, hvis udlejeren ønsker at fastholde sit krav i henhold til regnskabet
Nævnets medlemmer
x (formand)
x
x
Udskriftens rigtighed bekræftes.
x
Jurist