2720 Vanløse
Lejens størrelse i udlejet ejerlejlighed
I et brev af 9. december 2010 har udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.
Sagen er indbragt efter boligreguleringslovens § 44, stk. 1. Lejerne har indbragt sagen for huslejenævnet. Nævnet har behandlet sagen efter lejelovens § 106, nr. 1, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Ankenævnets afgørelse:
Ankenævnet har vedtaget at stadfæste huslejenævnets afgørelse. Dette medfører, at den godkendte leje udgør 60.000 kr., svarende til 800 kr. pr. m2. Depositum er nedsat til 15.000 kr. (Dissens).
Udlejer har pligt til at tilbagebetale for meget betalt leje, depositum og renter efter renteloven med virkning fra betalingstidspunkterne.
./. Der henvises til reglerne i lejelovens § 113 a, jf. bilag. Tilbagebetaling af for meget betalt leje, depositum og renter senere end den 1. oktober 2011 anses som en overtrædelse af disse bestemmelser.
Huslejenævnets afgørelse:
Huslejenævnet har nedsat den årlige leje fra 78.000 kr., svarende til 1.040 kr. pr. m2, til 60.000 kr., svarende til 800 kr. pr. m2. Herudover skal betales acontovarmebidrag og acontovandbidrag.
Lejenedsættelsen har virkning fra lejeaftalens indgåelse den 1. marts 2010.
Nævnet har vedtaget at nedsætte depositum til 15.000 kr., svarende til tre måneders godkendt leje.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen er huslejenævnet af den opfattelse, at den fastsatte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejeforhold med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje i boligreguleringslovens kapitel II – IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7, jr. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Nævnet har vedtaget alene at godkende en årlig leje på 60.000 kr., hvilken leje efter nævnets opfattelse skønnes at svare til det lejedes værdi, jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Efter lejelovens § 34, stk. 1 kan depositum ikke overstige 3 måneders leje.
Ankegrunde:
Udlejer mener, at den aftalte leje svarer til det lejedes værdi. Det er oplyst, at badeværelset er renoveret inden for 10 år, og at der er termovinduer suppleret med forsatsruder. Udlejer har henvist til andre lejemål i området, hvor der opkræves 1.113 kr. pr. m2 for istandsatte lejemål.
Oplysninger i øvrigt:
Lejernes repræsentant har henvist til, at socialforvaltningen i forbindelse med ansøgning om boligstøtte har skønnet lejen til 770 kr. pr. m2. Det er endvidere gjort gældende, at der er mangler i lejemålet.
Udlejer har efterfølgende kommenteret manglerne, men mener i øvrigt ikke, at disse har betydning for det lejedes værdi.
Ankenævnets begrundelse:
Ankenævnet har besigtiget lejemålet den 27. juni 2011.
Efter en gennemgang af det indsendte materiale samt efter en drøftelse af indtrykkene fra besigtigelsen er det ankenævnets opfattelse, at den aftalte leje væsentligt overstiger den leje, der betales for tilsvarende lejemål med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand omfattet af reglerne i kapitel II-IV, og hvor lejen er reguleret efter § 7 (omkostningsbestemte leje), jf. kriterierne i boligreguleringslovens § 29 c.
Et flertal på tre af ankenævnets fem medlemmer har ikke fundet grundlag for at godkende en højere leje end fastsat af huslejenævnet. Flertallet finder, at den godkendte leje svarer til lejen for tilsvarende forbedrede lejemål udlejet efter ovennævnte bestemmelse.
Et mindretal på to af ankenævnets fem medlemmer stemte for at godkende en højere leje end fastsat af huslejenævnet.
Der gives afgørelse efter stemmeflertallet.
Ankenævnet har ikke anvendt konkrete sammenligningslejemål, men medlemmerne har taget udgangspunkt i deres kendskab til lejen for tilsvarende lejemål af samme standard i området, hvor lejen er reguleret efter reglerne om omkostningsbestemt leje, jf. boligreguleringslovens § 29 c.
Klagevejledning:
I henhold til boligreguleringslovens § 44, stk. 6, kan ankenævnets afgørelse af hver af parterne indbringes for boligretten. Indbringelse må ske senest 4 uger efter, at underretning om ankenævnets afgørelse er meddelt parterne.
Såfremt afgørelsen indbringes for boligretten, er det af væsentlig betydning for nævnets virksomhed, at parterne giver ankenævnet underretning herom samt om udfaldet af sagen.
Indbringelse for boligretten skal ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler om udfærdigelse af stævning. Stævningen indleveres til: Retten på Frederiksberg, Domhuset, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg.
Ankenævnet kan ikke yde bistand til sagens indbringelse for boligretten, og henvendelser til ankenævnet herom afbryder ikke den nævnte frist på 4 uger. Ankenævnet skal ikke medindstævnes, da ankenævnet ikke er part i en eventuel retssag.